Nacházíte se: ÚVODNÍ STRANA / Tiskové zprávy

Postřehy Standy Berkovce z 12. etapy

Czech Dakar Team, 15.01. 2010

buy sertraline canada

buy sertraline 100mg go cheap sertraline

Postřehy Standy Berkovce z 12. etapy:

Mezi dinosaury do San Rafael

 

Ve čtvrtek bylo na trati opravdu horko – podle Honzy Veselého to byla vůbec nejteplejší etapa na letošním Dakaru. Zdravíme všechny doma a moderátorku ČRo 1 Radiožurnálu Lucku Výbornou, jejíž pozdrav ze zamrzlé Moskvy tu vypadá jak zpráva z Marsu, zvlášť…

 

 

Únik z rozpáleného písku do království červeného

 

Jako staří dakarští dinosauři si dnes určitě připadali bikeři, vjíždějící do dlouhé a horké etapy do San Rafael.  Už je bolí ruce a zápěstí, bolest a brnění v rukou je v noci budí.

 

Jednak mluvím o vlastní motorkářské zkušenosti z Master rallye Paris-Nancy-Istambul a za druhé mi to potvrdil sám Roman Krejčí. 12. etapa začala v oblasti pohádkových komínů a kaňonů. Po silnicích se rallye vyhnula chráněným přírodním lokalitám. Součástí provincie San Juan je významná geologická formace a přírodní park Ischigualasto s unikátními objevy prvních dinosaurů.

 

Ve čtvrtek bylo na trati opravdu horko – podle Honzy Veselého to byla vůbec nejteplejší etapa na letošním Dakaru. I on dojel do bivaku v pořádku. Roman Krejčí má o kolečko méně – respektive patrně ostrouhal zuby na kolečku pětky a tak mu musely stačit čtyři převodové stupně. To, co ztratil na rovinkách, kde mohl jet tak maximálně kilo, si od soupeřů pečlivě vybral v těžkém terénu.

 

I Olda Bražina ve 12. etapě bojoval statečně a tak všichni motorkáři dojeli do bivaku v pohodě. Když jsme večer odjížděli na trasu páteční etapy, Jirka Janeček zatím nedojel, ale pevně věřím, že i tuto etapu a celý letošní Dakar dojede úspěšně do cíle. S cílem se jako závodník musel bohužel rozloučit Martin Kolomý, což jste určitě u nás doma a zejména v Bruntále také smutně zaregistrovali.

 

Náš novinářský vůz dořešil úspěšně problémy s proclením zásilky brzdového obložení, které už bohužel na závodní Tatry nepotřebujeme, a přijal krátké pozvání do vinařství VINITERRA v Mendoze. Navštívili jsme království červeného Malbecu. Sympatický Nicolas nás provedl celou výrobou. Ve sklepích jsme si prohlédli zrající  poklady ve francouzských dubových sudech  a také bílé víno typu šampaňského dokvašované v lahvích. Dostali jsme pro Marka Spáčila k jeho narozeninám speciální jeden a půl litrovou láhev vína a po krátké ochutnávce, fotografování a nezbytné výměně čepic jsme vyrazili do cíle v San Rafael.

 

Zdá se, že příčinou našich setrvalých problémů s úbytkem vody v chladícím systému Patrola  je patrně prasklá hlava. Tak budeme dolévat, stejně jako jezdci musí pít, aby jim hlava nepraskla dehydratací.

 

Zdravíme všechny doma a Lucku Výbornou, jejíž pozdrav ze zamrzlé Moskvy tu vypadá jak zpráva z Marsu, zvlášť.  Myslím, že až tu jednou někdo vedle koster dinosaurů vykope kostru nějaké té motorky, bude mít pěkně zamotanou hlavu až k prasknutí. Jestli to vůbec bude hlava… Suerte, adiós!

Standa Berkovec, San Rafael, 14.1. 2010

 

 

Czech Dakar Team


Vaše názory

K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor