Nacházíte se: CESTOVATELSKÁ PORADNA / Servis a údržba motocyklů

Jak se připravit na moto dovolenou

Harley-Davidson a redakce, 2.6.2014

Známé úsloví říká, že jeden z nejkrásnějších pohledů na svět je ze hřbetu koně. A nebudeme daleko od pravdy, pokud řekneme, že ze sedla motocyklu je možná ještě hezčí…

A tak se není čemu divit, že každý rok mnoho z nás vyrazí na dovolenou právě na mašině, ať už je to Harley-Davidson, nebo jiná značka.  Ovšem abychom si takovou dovolenou patřičně užili a nestala se pro nás noční můrou, je třeba se na ni trochu připravit. Samozřejmě záleží na tom, kam se zrovna chystáme a na jak dlouho – plánování měsíční expedice do Mongolska zabere jistě více času, než týdenního výlet po Evropě. Ale ani cestování po „starém kontinentu“ neradno podceňovat a je potřeba se věnovat alespoň základním přípravám, kterými se budeme snažit eliminovat potenciální problémy. Pojďme se společně podívat, o které konkrétně jde.

 

Příprava stroje

Předpokládejme, že se o svou mašinu vzorně staráte a pravidelně ji udržujete. Přesto před dovolenou zkontrolujte stav pneumatik a brzdových destiček – vydrží plánované kilometry? Nebudete muset někde v cizině shánět náhradní díly? Pokud si nedokážete sami odpovědět, zeptejte se v odborném servisu nebo zkušenějšího kamaráda, jistě vám budou umět poradit. Projděte si také další články v této rubrice.
To samé platí i o pravidelné výměně provozních kapalin, tedy oleje, brzdové kapaliny atd. Jestliže servisní interval vychází na počet kilometrů, při kterých budete daleko od domova, raději vše vyměňte ještě před cestou. Vezměte sebou alespoň základní nářadí, šikovná je též malá kapesní svítilna.
Pokud máte stroj vybaven nehomologovanými prvky (například tzv. „laděnými“ výfuky), raději je před cestou vyměňte za původní, tedy homologované. Vyhnete se nepříjemnostem v podobě vysokých pokut, jsou bohužel známy i případy, kdy došlo k zabavení neschválených dílů a znemožnění pokračování v cestě.

 

Jaké doklady?

Pro vstup do zemí Evropské unie stačí mít platný občanský průkaz nebo cestovní pas. Co se týká motorky, musíte mít s sebou samozřejmě řidičský průkaz, osvědčení o registraci vozidla (neboli „malý techničák“), platnou zelenou kartu a stroj nesmí mít propadlou technickou prohlídku. Pokud nechcete nic ponechat náhodě, můžete si vyřídit na dopravním inspektorátu i vydání mezinárodního řidičského průkazu.
Samozřejmostí je cestovní pojištění a to nejen zdravotní, ale i pro případ škody, způsobené dalším osobám, případně pojištění zavazadel.

 

Co s sebou?

Krom povinné lékárničky, kterou musí být vybavena každá motorka, si s sebou vezměte léky proti bolesti hlavy či zubů, desinfekční přípravek a velmi vhodné je mít s sebou i prostředek proti střevním onemocněním. Pokud užíváte nějaké léky pravidelně, nezapomeňte je přibalit taky.
Nespoléhejte pouze na platební karty a mějte u sebe vždy alespoň menší hotovost. V mnoha zemích (například v horských oblastech Řecka, Francie či Španělska) se vám totiž může stát, že platební karta není akceptována a platí se pouze hotově, ať už se to týká čerpacích stanic nebo ubytovacích zařízení.
Naopak nemá význam vozit s sebou od nás potraviny, ceny jsou v zahraničí srovnatelné s našimi, mnohdy i nižší.

 

Pár rad na závěr

Naplánujte si zhruba denní etapy vaší dovolené tak, abyste je bez problémů fyzicky zvládli a abyste do cíle dorazili ještě za světla. S tím souvisí i pořízení map, případně navigace – pro běžné cestování vám postačí navigační systémy, kterými jsou vybaveny současné „chytré“ telefony. Výhodou touringových motocyklů není právě jen cestovní komfort i pro spolujezdce. Například stroje Harley-Davidson kombinují plnobarevný displej, kvalitní zvuk, Bluetooth připojení, hlasové ovládání, technologii text-to-speech i GPS navigaci, kterou lze ovládat i v rukavicích.
Pokud jedete ve skupině, měla by být denní trasa zohledněna podle schopností nejméně zkušeného jezdce. Dodržujte přestávky mezi jízdou a nejezděte tzv. „na doraz“ – jste přece na dovolené a není účelem se během ní vyčerpat, nehledě na to, že unavený řidič vystavuje sebe i ostatní mnohem vyššímu riziku. U motorek to platí samozřejmě více než u aut.
Není také od věci si zajistit v jednotlivých lokalitách ubytování předem, například prostřednictvím internetu, ušetříte si čas i nervy při shánění noclehu naslepo. Pokud se v rámci dovolené hodláte přemístit někam trajektem, opět využijte rezervaci přes internet (mnohdy bývají lodní lístky vyprodány týdny dopředu).
Jestliže pojedete se spolujezdcem, zauvažujte o komunikačním zařízení neboli interkomu. Uvědomte si, že po pár desítkách kilometrů se většinou začne partnerka nudit a komunikátor dokáže tuto nudu zahnat – nehledě na to, že jeho prostřednictvím zvyšujete i svou pasivní bezpečnost.
Pokud nemáte nepromokavé oblečení, pořiďte si alespoň nepromokavé návleky nebo overal, celodenní jízda v promočených věcech nejen nepřidá na zdraví, ale dokáže pořádně zacloumat i psychikou.
Zjistěte si, jaké jsou v zemích, které hodláte navštívit, rychlostní limity a snažte se je dodržovat – pokuty jsou v cizině mnohem vyšší než u nás. Pokud vás bude kontrolovat policejní hlídka, vyvarujte se agresivního chování. Policie ve většině evropských států jedná sice korektně, ale nekompromisně, a konfrontačním přístupem si můžete jen uškodit.
Je též vhodné vědět, jaké jsou celní předpisy konkrétních zemí, především co se týká množství dovozu alkoholu a cigaret. V současné době sice téměř všude odpadají kontroly na hraničních přechodech, ovšem policie nebo celní správa mají právo vám zkontrolovat zavazadla v podstatě kdekoliv. Tolik tedy jen pár základních informací - tak šťastnou cestu a suché silnice!


Vaše názory

K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor