Normfest

 


Nacházíte se: CESTOPISY / Tuzemské cestopisy

Bohemia Around - Český Dakař

Pavel Jiroušek, 27.7.2011

Bohemia Around je součástí celoroční motorkářské akce, která se jmenuje ČESKÝ DAKAŘ 2011 a jejím cílem je během roku projet vzdálenostní ekvivalent etap letošního Dakaru. Etapy jsou tedy off-roadové a je to docela náročné pro jezdce i stroje. A jelikož se ukázalo, že jet v terénu za den několik set kilometrů je opravdu jen pro silné nátury a vždy se nás sešlo na etapu jen pár, tak jsem chtěl dát šanci prověřit fyzickou a psychickou odolnost jezdců a jejich strojů i po silnici.

Proto vznikl nápad na akci Bohemia Around, která je součástí výše uvedené celoroční soutěže. O celkem 80 průjezdních bodů po hranicích ČR mi napsala téměř stovka zájemců. Zatím se mi sešly výsledky od zhruba desítky účastníků.

Pravidla byla tato:

  1. Trasa sestává celkem z 80 průjezdních bodů, které jsem zaslal každému zájemci, kdo mi napsal na email: cesky-dakar@seznam.cz.
  2. Body by měly být projety za dobu nejdéle 48 hodin.
  3. Termín akce byl od pátku 15.7. do neděle 17.7.2011.
  4. Každý si může vybrat libovolný průjezdní bod, kterým začne, a také si může zvolit jakým směrem pojede. Tento směr ale musí dodržet po celý závod. Zároveň tímto bodem musí projet pro dokončení závodu. To znamená například začít bodem č. 1 (ten je u Rozvadova) a pokračovat bodem č. 2 a pokračovat body 3, 4,… až po projetí bodu 80 a opět 1 ukončit úspěšně závod. Nebo začít na Moravě třeba bodem 20 u Břeclavi a jet opačným směrem přes bod 19, pak body 1, 80, 78 a zpět do bodu 20.
  5. Za neprojetí jednoho průjezdného bodu je počítána penalizace jedné hodiny. Vzdálenostní tolerance na akceptaci projetí průjezdného bodu je 200 metrů.
  6. Trasu mezi průjezdními body si volí každý sám podle své GPS.
  7. Vyhodnocení se provádí na základě následného zaslání těchto podkladů na mail cesky-dakar@seznam.cz od každého účastníka samostatně:
  • Záznam o projeté trase (stopa z navigace GPS) ve formátu GPX souboru. Je akceptováno, pokud je ve skupině spolu jedoucích účastníků pouze jedna GPS a zaznamenána pouze jedna stopa, i tak stopu v příslušném formátu musí ale mailem poslat každý účastník samostatně. Stopa nesmí být dále nijak počítačově upravována.
  • Foto tachometru na motorce s čitelným ukazatelem celkově najetých km při projetí prvního bodu (pouze té motorky, na které účastník jel)
  • Foto tachometru na motorce s čitelným ukazatelem celkově najetých km při projetí posledního bodu (pouze té motorky, na které účastník jel)
  • Informace, které chce o sobě účastník dát vědět do výsledkové listiny (jméno, přezdívka, motorka, spolujezdec,…)

Musím říci, že mě zájem docela překvapil. Myslel jsem, že to pojedu já, když už jsem si tu bláznivinu vymyslel, a pár podobně deviantně postižených motorkářů. Teď to vypadá, že to bude další průběžná samostatná soutěž, která si bude žít svým vlastním životem. Budu reagovat na poptávku a nebudu zařazení do výsledkové listiny omezovat na termín 15.-17.7.2011. Každý si to tak může zkusit podle daných pravidel projet v termínu, který se mu hodí. Jinými slovy - veškerá pravidla platí dál, kromě bodu 3.

Takže vážení, chcete to zkusit?

Pro inspiraci najdete níže ke stažení motorkářský comics z akce.


wordBohemia Around 2011 (1,96 MB  DOC)


Vaše názory

K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor