Nacházíte se: ÚVODNÍ STRANA / Aktuality

Žaloba kvůli špatné pneumatice?

Marek Olbert - Auto Moto Pneu, 23.8.2012

Texaský soud rozhodl o odškodnění za havárii kvůli poškozené pneumatice

Společnost GoodYear-Dunlop byla donucena k finančnímu odškodnění páru z Texasu, který žaloval výrobce pneumatik za újmu způsobenou poškozenou pneumatikou. Jeho vadná Dunlop D250 zapříčinila havárii a následné vážné zranění.
Zástupce poškozených řekl, že podmínky odškodnění jsou důvěrné. GoodYear uvedl, že se také nemůže vyjádřit k vyrovnání, kvůli utajení dohody mezi oběma stranami. Dodal však, že Dunlop vyrobil již miliony motocyklových pneumatik, které svým uživatelům uspokojivě posloužily a najely miliony kilometrů a že chyba se objevit může.
Pokud jde o nehodu samotnou, Martin Stricker z Brownwood v Texasu řídil svou Hondu GL 1800 Gold Wing 8.8.2008 a jel spolu se ženou Lorettou po silnici US 67 jižně od Abilene. Tvrdí, že zadní pneumatika náhle a bez varování praskla, což způsobilo neovladatelnost motocyklu a následný pád. Oba cestující utrpěli těžkou újmu na zdraví a na majetku.
Pneumatika D250 byla vyrobena v roce 2002 v závodě společnosti GoodYear v Tonawanda, NY.
Manželé podali žalobu v říjnu 2009 u okresního soudu v Travis County v Texasu a žalovali společnost Goodyear Dunlop Tires Severní Amerika, Goodyear Tire & Rubber Co a jako spoluviníka společnost Honda Motor Co Inc. Případ má jednací číslo D-1-GN-09-003303.
Pan Edwards při této příležitosti upozornil na to, že není jediný s podobným problémem a tento problém je rozšířený i na jiné typy pneumatik a motocyklů. Jeho firma pomohla vytvořit internetové stránky www.unsafemotorcycles.com, které píšou o vzniklém problému a uvádí dalších několik zpráv o podobných případech.

Mimochodem, jak by se asi k podobné události postavil soud u nás? Nejspíše bychom se jen v nejmenované komerční televizi dozvěděli, že si za to motorkář může sám, protože nepřizpůsobil rychlost stavu a povaze vozovky...


Vaše názory

K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor